Columns en Archief

Anti-verdrietwijzer

04 February 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Zeker. Verdriet is een emotie die er net zo bij hoort als vreugde. Maar niemand zit vol verwachting het verdriet op te wachten. Nee, mensen zijn liever blij en doorstaan hun verdriet als een noodzakelijk kwaad. Daarom verdient het, psychologisch gezien, de voorkeur om onnodig verdriet gewoon uit te bannen. En dat kan.

Tenminste, als u mijn anti-verdrietwijzer nauwlettend volgt. De essentie is dat u gebruikelijke verwachtingen neutraliseert. In plaats van ‘iets’ te verwachten, stelt u uw verwachtingen bij tot ‘niets’. Begin maar bij de dagelijkse weersverwachting; die valt toch altijd tegen. Wordt er zon voorspeld en gaat het toch regenen, dan zakt u stemming gelijk de barometer. Slimmer is het om niets te verwachten en het mooie weer als een aangename verrassing te ervaren. In verhouding tot uw medemens is hetzelfde principe van kracht. Heeft u, bijvoorbeeld, geen enkele verwachting dat ook maar iemand uw nieuwe haarkleur zal opmerken, dan is het des te opwekkender als het wel gebeurt. Nog handiger is het om uw verwachtingen van neutraal naar min-100 in te stellen. U dient dan te oefenen met gedachten als ‘er is geen enkele ziel op deze aarde die op mij zit te wachten’ of ‘de wereld draait gewoon door, ook als ik er niet ben’. Belangrijk aan deze hersenspinsels is dat zij ook een kern van waarheid bevatten: de wereld trekt zich echt helemaal niets van u aan, en al helemaal niet als u dit nadrukkelijk uitdraagt. Nu lijkt het nietig verklaren van uzelf en uw inspanningen een deprimerende gedachte. Maar, dat hoeft helemaal niet. De blijdschap met uzelf kan rustig blijven bestaan, terwijl u de onoplettendheid en onverschilligheid van anderen gewoon als gegeven ziet. Zo kunt u zichzelf, als onbenullig wezentje, toch heel groot voelen door uw ego in de prullenbak te gooien en opveren als iemand hem uit diezelfde prullenbak vist met de mededeling: ‘kijk wat ik gevonden heb; dit is zo uniek dat het alleen van jou kan zijn’. Als iemand die moeite doet, dan is er des te meer reden om te lachen. Doet helemaal niemand die moeite, dan is de werkelijkheid hetzelfde als voorheen. Een kille, rationele benadering zullen vooral de romantici zeggen. En dat klopt. De anti-verdrietwijzer heeft als doel om verlangens naar oprecht contact, erkenning en wederkerigheid de nek om te draaien; en uw verstand te laten zegevieren. Want wie heel goed nadenkt zal beseffen dat juist het romantisch verlangen ertoe leidt dat mensen van een koude kermis thuiskomen.

Zeker. Mensen hebben houvast nodig; en gaan er als vanzelfsprekend vanuit dat hun dierbaren aanwezig zijn als zij thuiskomen. Maar, voor hetzelfde geld kunt u, elke dag weer, het als een aangename verrassing ervaren als er iemand verschijnt die u binnenlaat.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Testinside facilitates its customers with all the Q&A of the 70-687 testinsides Microsoft Azure Infrastructure Solutions real test. With the help of the Test inside real exam, you can easily get through in your first attempt.

  70-687 testinsides
  06/08/2015 13:37
  (7 jaren geleden)

 • Sometimes people think about education in terms of degrees. More importantly though, people should esteem education in terms of the kind of character it will mold in a young person. More than degrees, an educated person should reflect the character that deserves praise.

  best essays au
  27/04/2015 09:18
  (7 jaren geleden)

 • Geachte heer Wijnberg,

  Bedankt voor de column van vandaag (in de Telegraaf)! Wat een prima artikel!
  Uw advies zal ik zeker toepassen.

  Ik denk dat zo een professionele adviezen en mentale coaching onze maatschappij kan heel goed gebruiken, (ook heel hard nodig).

  Ik hoop dat u nog lang blijft schrijven.

  Met vriendelijke groet,
  Edit Schouren-Matyasi

  Edit Schouren-Matyasi
  04/02/2013 16:20
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie