Columns en Archief

Baas de baas

07 September 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Op mijn spreekuur wordt meer dan eens de vraag gesteld: ‘hoe kan ik mijn baas de baas worden?’ Grappige vraag natuurlijk. Want de baas is de baas; en als ondergeschikte moet je gewoon luisteren en naar zijn pijpen dansen. Maar mensen zijn eigenwijs en willen niet, bij voortduring, in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Onderliggend aan de hierboven gestelde vraag zit daarom het verlangen om voor vol aangezien te worden; om erkenning en waardering te krijgen voor gedane arbeid en inzet. Welnu, een slimme baas weet dat hij zijn personeel moet complimenteren; en tijd extra moet uittrekken om belangstelling te tonen voor wat er op de werkvloer gebeurt. Maar veel bazen hebben alleen maar oog voor behoud van hun eigen machtspositie; en gaan er gemakshalve van uit dat het personeel, zonder gezeur, gewoon zijn werk doet. Wie dan toch, als ondergeschikte, zijn baas de baas wil worden (hoe krom deze constructie ook klinkt), zal uit een heel ander vaatje moeten tappen. Klagen over een gebrek aan waardering, klagen over het feit dat de baas eigenlijk onzeker is maar dit nooit toegeeft, klagen over het uitblijven van goed contact en wederzijds respect, heeft geen enkele zin. Veel effectiever is het om de baas zelf te overladen met complimenten: dat hij een hele zware taak heeft, dat hij veel ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden en dat hij in het wespennest van de organisatie zich toch maar mooi overeind weet te houden. Ook bazen krijgen zelden of nooit een compliment; en zullen hierdoor eerder geneigd zijn om te luisteren. Belangrijk: complimenten-geven hoeft niet oprecht te zijn, het gaat er om dat u het doet. Dan stap twee: alles wat besproken of overlegd wordt met de baas gaat op basis van een vraag. Dit betekent dat u elke zin begint met ‘wat vindt u er van als’ of ‘is het een goed idee om’ en ‘wat is uw standpunt als het gaat om’. Op deze manier bevestigt u de onderliggende machtsverhouding (= ik ben klein, u bent groot), waardoor de baas eerder geneigd zal zijn om u meer speelruimte en verantwoordelijkheden te geven.

Wie de baas de baas wil worden, zal eerst de baas moeten worden over zijn eigen frustraties. Vervolgens hoeft u alleen een sterk appèl te doen op zijn status dat hij alles beter weet. Strategische dienstbaarheid is voldoende om met de opperhoofd de vredespijp te roken.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Er is een grote vreugde in mijn hart, net als een rivier, ik weet niet wat te doen of zeggen dat het genoeg is om Doctor Ororo bedanken voor het instellen van mijn vriend terug naar mij zal zijn. Mijn vriend vertelde me dat het voorbij was en weglopen zonder redenen waarom hij een pauze wilt, ik was in verwarring en wist niet wat te doen, maar op 4 oktober 2016 zag ik verschillende prachtige getuigenis op het internet van mensen die Doctor Ororo heeft hielp met zijn ban, dus ik onmiddellijk contact opgenomen met de arts Ororo en legde mijn probleem te him.It was geweldig en verrassend dat 14 uur na de ban werd geworpen mijn vriend belde me en smeekte me om hem te vergeven en te accepteren hem terug, ik dacht dat het was een grap, maar 15 minuten later kwam hij naar mijn huis en viel op zijn knieën vraagt ​​me om hem terug te nemen die ik meteen deed. Ik getuigen op dit forum alleen maar om mensen te laten weten dat Doctor Ororo is echt en oprecht. contact met hem voor hulp via e-mail: (doctorororospelltemple@outlook.com) of website: (http://doctorazuaworldofpowerfulspell.webs.com) of via Whats App: (+2348068784784)

  Bianca
  27/10/2016 11:12
  (6 jaren geleden)

 • This is very interesting and I will be back for more. Thanks for sharing

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:09
  (6 jaren geleden)

 • Typically the tragedy through Pakistan continues to worsen for the reason that relief necessities and solution fall far in immediate need of what should be used. More solution is desperately needed being the potential for innumerable fatalities gets started to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:55
  (6 jaren geleden)

 • Klagen over een gebrek aan waardering, klagen over het feit dat de baas eigenlijk onzeker is maar dit nooit toegeeft, klagen over het uitblijven van goed contact en wederzijds respect, heeft geen enkele zin.

  http://www.raybanvip.co.uk
  24/07/2016 03:52
  (6 jaren geleden)

 • You always can publish something absorbing that does not waste minutes of your life like what you see on countless other sites. This is very interesting and I will be back for more. Thanks for sharing

  topassignmentwriters.com
  26/05/2016 21:22
  (6 jaren geleden)

 • You have done your job very well and collect all the information infect tinny information take our for your fan. This is really bespoke working. wonderful clicking with amazing search.

  tiffany blue sticker printing
  26/05/2016 07:49
  (6 jaren geleden)

 • This site has helped me to make a very good idea about psychology and the various concepts of the subject. This is the reason I visit the site so often. Keep on sharing useful and interesting posts like this.

  dish network channel list
  26/05/2016 06:41
  (6 jaren geleden)

 • This is my first visit to this website and I have read many posts on this website which are very informative for me. I will must visit here again to read more posts.
  Get gymnastic mats from http://gymnasticmatsco.co.uk/

  Harry
  03/05/2016 11:36
  (6 jaren geleden)

 • <a href="google.com">Good</a>

  Harry
  03/05/2016 07:41
  (6 jaren geleden)

 • You won't need to make your boss a boss. You just work honestly for you and for your company. I am also an employee like you. I can understand your thoughts and feelings.

  custom essay writing service
  18/03/2016 08:24
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie