Columns en Archief

Benaderbaarheid

16 March 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Hoe is het mogelijk dat sommige mensen een rijkdom hebben aan contacten terwijl anderen nogal eenzaam door het leven gaan? En wat is de reden dat die ene persoon door iedereen aardig gevonden wordt terwijl een ander door niemand als sympathiek wordt aangemerkt? Het antwoord op deze vragen, is even simpel als onthullend.

Het is gewoon een kwestie van benaderbaarheid. Om duidelijk te maken wat ik bedoel, ga ik even terug naar een mooie ervaring van vorige week. Ik zit in de stiltecoupé van de trein richting Groningen als een jonge vrouw tegenover mij gaat zitten. Zij pakt een boek om te lezen (Free Will, Robert Kane). Een aantal keren rinkelt mijn telefoon. En om niemand te storen sta ik telkens op om in de tussenruimte het gesprek te voeren. Telkens als ik terugkom, kijkt de vrouw op; niet geïrriteerd, maar eerder ontwapenend. Uiteindelijk zegt zij op zachte toon: ‘nogal druk, niet’? Vlak voor Groningen vraag ik of zij filosofiestudente is en zij vertelt dat ze geneeskunde studeert met filosofie als twee studie erbij. Omdat de trein al zijn eindbestemming heeft bereikt, komt er niet zoveel terecht van het gesprek, maar genoeg dat zij onderhand weet wie ik ben. Thuisgekomen ligt er een emailbericht in mijn inbox van ‘medereiziger in de trein’ en zij toont interesse in mijn schrijverij. De volgende dag komt zij kort even langs en kan ik haar een boek van mij overhandigen. Maaike, zoals zij heet, is iemand met een hoge graad van benaderbaarheid. En ik verdenk haar er ook van dat zij precies weet wanneer zij haar benaderbaarheid moet aanzetten en wanneer niet. En ook al ken ik haar verder niet, weet ik zeker dat zij een druk en interessant sociaal leven heeft. Benaderbaarheid heeft duidelijk te maken met een gezonde interesse in de wereld om je heen. Benaderbaarheid heeft ook te maken met de wil om die gezonde interesse te voeden. En het zal niemand verbazen dat benaderbaarheid zich in eerste instantie uit door sprekende lichaamstaal zoals goed oogcontact, glimlachen en een open houding, gevolgd door iets te zeggen wat die lichaamstaal onderstreept. Wilt u niet benaderd worden, dan is wegkijken en een norse uitstraling voldoende.

Zeker wanneer uw sociale leven nogal dunnetjes is, kan het de moeite waard zijn om uw benaderbaarheid eens goed onder de loep te nemen. Mensen willen u wel leren kennen. Maar alleen als u het licht op groen zet.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This is precisely what I am lookng touching deem to place our system to me! Anyone enact skilled few incredible vacancy. The brother is absolutely apropos in ilk to our advice currently, races I am really religious in kind to balance about the image. Blesss amid deem to enormous proceeds.

  texas web design
  02/11/2016 05:16
  (6 jaren geleden)

 • I like the information that the author has given in detail. Thanks a lot.

  Resin Bonded
  02/11/2016 05:15
  (6 jaren geleden)

 • I have bookmarked your blog, the articles are way better than other similar blogs.. thanks for a great blog!

  Resin Bonded
  29/10/2016 07:48
  (6 jaren geleden)

 • Hi there I just wanted to say that I enjoyed browsing your website and to wish you the best of luck with it as it progresses - Mara Altea

  Mara Altea
  05/09/2016 11:06
  (6 jaren geleden)

 • This is a amazing inspiring composition.I am gorgeous plenty pleased among your salubrious process.You put truly really cooperative info.

  novelty bow ties
  01/09/2016 11:09
  (6 jaren geleden)

 • This friendly of precises wrench piece a multiple ample easier.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:27
  (6 jaren geleden)

 • Your latest dictates on how in fiat to pack dreary a categorical life wearied to hear appropriate information completely accomplishs an try.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:26
  (6 jaren geleden)

 • IT Schulung und Beratung An 18 Standorten in Deutschland bieten wir anspruchsvollen Führungskräften und Mitarbeitern erfolgreich Seminare .

  De motos
  31/07/2016 04:18
  (6 jaren geleden)

 • IT Schulung und Beratung An 18 Standorten in Deutschland bieten wir anspruchsvollen Führungskräften und Mitarbeitern erfolgreich Seminare .

  electrician perth
  31/07/2016 04:17
  (6 jaren geleden)

 • Find Best Professional Las Vegas Manual Therapy holistic healing in South Las Vegas, Southwest Las Vegas ;

  thetruthinhealing.com
  30/07/2016 21:20
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie