Columns en Archief

Hand op huid

06 February 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Gebrek aan liefde. Dat is de grootste kwaal die onderhuids in Nederland woekert. Nu is dat niet een typische aandoening waar de Nederlander aan lijdt. Overal in de wereld hebben mensen een tekort aan genegenheid. Maar feit is wel dat de Nederlander niet uitblinkt in het uiten van zijn warmste gevoelens.

En al helemaal niet al het gaat om lichamelijke aanraking. Dat is ook de reden waarom 60% van de mensen die bij de huisarts op het spreekuur verschijnen wel klachten hebben, maar geen officiële medische diagnose meekrijgen. Als gevolg van dit fenomeen heeft de huisarts een probleem. Hij wil niets liever dan zijn patiënten het juiste medicijn toedienen. Maar, hij kan moeilijk iedereen met hartzeer op schoot nemen, afgezien van het feit dat het wettelijk verboden is. Hij kan hooguit de patiënt een beetje extra aandacht geven in de hoop dat liefdevol, professioneel contact het leed wat verzacht. Bovendien is hij daar ook niet voor opgeleid. Ik bedoel, een huisarts heeft geen kennis als het gaat om de genezende kracht van professionele aanraking. En ook al zou hij die kennis wel hebben, hij heeft domweg geen tijd om iedereen op een deugdelijke manier te behandelen. Daarom wordt het de hoogste tijd dat behandelaars zoals de fysiotherapeut, de schoonheidspecialist en andere geoefende lichaamsmasseurs meer aanzien krijgen. Zowel door verzekeraars als door de medische gemeenschap als geheel worden deze specialisten, die het masseren van het lichaam in de vingers hebben, als tweederangs (paramedici) behandelaars weggezet. Nu krijgt u van mij geen wetenschappelijk bewijs dat hand-op-huid-behandeling een diep genezende werking heeft. Laat daar iemand eindelijk eens op promoveren. Voor nu moet u mij op mijn woord geloven: niets kan de mens zo doen opknappen als het in alle vezels ervaren van zijn eigen lichamelijk bestaat. Als er al een ziel bestaan, dan is deze vooral voelbaar wanneer de bedreven masseur met zijn vloeiend bewegende aanrakingen tot ver onder de huid doordringt. De patiënt ontdekt niet alleen dat hij lichaamsonderdelen heeft waarvan hij het bestaan allang was vergeten, hij ervaart ook een vorm van emotionele bevestiging waar geen enkel ander soort contact tegenop kan. Hand op huid is nu éénmaal de krachtigste en meest directe manier om te ervaren dat je er mag zijn. Het is een gouden combinatie van schouderklop, knipoog en glimlach die met de energie van de behandelaar in ritmische bewegingen op het lichaam van de patiënt wordt overgebracht.

Overigens, er is wel wetenschappelijk bewijs dat een gebrek aan fysiek contact voor kinderen desastreus is voor de (geestelijke) gezondheid. En waarom zou dat anders zijn voor volwassenen? Ieder mens, groot of klein, verdient het om met enige regelmaat vanbinnen te worden opgewarmd. Zijn buitenkant is daar speciaal voor gemaakt.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Mobdro APK is open for Android, Windows PC/Laptops, iPhone, iPad, Kodi, iOS, Kindle Fire in addition.

  mobdro
  24/01/2018 12:26
  (5 jaren geleden)

 • When it comes to how to get rid of tonsil stones naturally, there are a lot of great, easy ways to remove tonsil stones from your mouth at home.Our best value in tonsil stones treatment and guaranteed to help with your tonsil stones and freshen your breath or your money back.

  tonsil stones
  13/10/2017 10:33
  (5 jaren geleden)

 • Action Movies are the best movies where you can enjoy watching with your families and friends

  best action movies of hollywood
  10/10/2017 08:12
  (5 jaren geleden)

 • Mijn huisarts heft mij niet het juiste medicijn voor geschreven..Hij gedraagt zich terapheutisch .
  En ik kreeg een vemoeden dat in hem ook een demon zit.Alles heeft met tijd te maken Ik vertrouw niet alle artsen meer !En geen enkel priester !
  Nou waar moet je dan naar toe voor hulp ?..Wie kan je nog vertrouwen ?

  Een arts die aan jou de keuze laat welke medicatie
  je wilt,..ik ben geen arts ! Hij stipte mij met een zilverstift de volgendde dag vlekken waar vochy uit droop,en heftig jeukte .Snacht s niet kunnen slapenvan de jeuk.e je bed maar uit ,want je man werd knettergek dat ik lig te krabben.Dus ,in je eentje de hele nacht beneden,ovchtend weer je bed in,Vervolgens elke ochtend bed verschonen en kleding ..ik was alleen maar met mezelf bezig ,ik kon wel janken .Mensen liepen met een boog om mij heen en zeiden ; o kijk eens wat vies !...

  Vervolgen naar en dermatoloog Je gelooft het of niet,er gebeurde weer hetzelfde....Ik heb nog foto s

  Lichaam Ziel en Geest...inderdaad.

  Kan nog veel meer vertellen ! Zoals Lichaam en Geest...maar het zwijgen is mij opgelegd,nu niet meer,ik vertel alles...Geen geheimen ! Maar ken wel geheimen.......en deze liegen er niet om.

  Kort geleden bij de psychiater geweest,het eerste wat hij voorschreef was een medicatie.....niet te geloven !!....

  Mia
  29/02/2012 19:35
  (10 jaren geleden)

 • een keer een artikel gelezen die het verband aangaf met de productie van een stof in het lichaam (ik meen endorfine) als de huid gestreeld werd en ook de verlaging van hartslag en bloeddruk.

  maar als we dat weten leven we met de keuze of we ons daaraan over willen geven of liever dat mobieltje weer grijpen omdat we zo nodig constant op de hoogte moeten blijven van alles en iedereen?

  ik refereer daar mee aan Jeffrey's column
  http://www.wijnbergenwijnberg.nl/media/columns-en-archief/geamputeerde-ego/

  de tijd voor een ander nemen, kunnen we dat alleen nog maar op afspraak en tegen betaling zoals bij een behandeling van een masseur of fysiotherapeut?

  Rolf Rosier
  09/02/2012 16:41
  (11 jaren geleden)

 • Een column waar ik als masseur van voetreflextherapie en Chinese lichaamsmassages natuurlijk erg vrolijk van wordt.

  Helaas hebben we in Nederland niet echt een "aanraak" cultuur.
  Dagelijks mag ik in mijn praktijk ervaren wat aanraken met mensen doet.

  Behalve het behandelen van de klachten via de meridianen/acupunctuur punten heeft het aanraken vanuit aandacht en verbinding zeker een groot effect.


  Er is even letterlijk een stilstand in het hectische leven en inderdaad zoals je schrijft "voelt" men zijn lichaam weer.
  Ik ben 2x naar China geweest om daar stage te lopen en les te krijgen en dan is het geweldig om te zien dat er in de ziekenhuizen gewerkt word met moderne apparatuur maar dat massage en acupunctuur altijd in de behandeling worden mee genomen.

  Tenslotte schreef Hippocrates ook bij ziekte rust, dieet en massage voor en hij was er ook van overtuigd dat lichaam en geest één zijn.

  Dank voor deze column die voor onze beroepsgroep zeer positief is.
  Zelf hoop ik dat ik in mijn praktijk nog veel cliënten mag laten ervaren wat massage voor hen kan betekenen.
  En tijdens de lessen die ik geef bij Total Health (opleidingscentrum) vind ik het een heerlijk om anderen te stimuleren en enthousiast te maken voor dit vak.

  Vriendelijke groet,

  Ina van Lith

  ina van lith
  06/02/2012 08:12
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie