Columns en Archief

(Niet) zoals iedereen

12 March 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Vrijheid, blijheid. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Tenminste, zolang de wetten van onze rechtstaat worden gerespecteerd. In deze tijdperk van individualisme wordt eigenheid en authenticiteit toegejuicht. Tenminste, zo wordt alom beweerd. Maar, in werkelijkheid is er toch een heersende maatschappelijk norm waar mensen zich aan dienen te houden.

Wie dat niet doet, is op zijn minst verdacht. En meer dan eens komen deze ‘verdachte lieden’ bij de psycholoog of psychiater omdat zij zijn gaan twijfelen aan hun instelling en karakter. Zo zijn er kinderen die tot in lengte van dagen bij hun ouders blijven wonen. Zij genieten van de geborgenheid en financiële zekerheid van thuis; en de ouders zelf hebben geen bezwaar omdat zij profiteren van het feit dat zij nodig zijn. Door kennissen, vrienden en eventuele experts zal worden gezegd: ‘wat een ongezonde relatie hebben die mensen; toch wel triest dat ze zich niet van elkaar kunnen losmaken’. Ik zeg: ‘niemand die er last van heeft, en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.’ Ook zijn er mensen die een dieper gevoel van liefde voor één ander persoon niet hebben. Zij wisselen vaak van baan omdat zij zich ook op dat terrein niet willen vastleggen en zijn wars van elke vorm van langdurige verplichting. De omgeving zal beweren dat zij zich moeten laten behandelen voor hun evidente bindingsangst. Ik zeg: ‘misschien zij deze mensen wel slimmer dan de rest omdat zij hun bewegingsvrijheid in eigen hand houden’. Dan zijn er mensen die nooit iets van passie of ambitie ervaren. Zij doen wat zij moeten doen zonder pieken of dalen te beleven en hebben genoeg aan de sleur van alledag. Het idee van wat-je-echt-zou-willen’ is hen vreemd; zij krijgen liever opdrachten dan dat zij eigen initiatief tonen. De buitenwacht spreekt al gauw van gehoorzame, grijze muizen die bang zijn om echt risico’s te nemen in het leven. Ik zeg: ‘wat fantastisch dat er ook nog mensen bestaan die echt dienend zijn’. Meer dan gedacht wordt, zijn er mensen die een weerzin hebben tegen reizen, vakanties, groepsactiviteiten, culturele manifestaties en plekken waar de massa op af komt. Zij hebben genoeg aan zichzelf en een simpel gezinsleven; zij pakken eerder een boek dan dat zij met de buren praten en wroeten liever in het volkstuintje dan dat zij bij iemand op verjaardagsvisite gaan. Collega’s van mij zouden al gauw zeggen dat hier overduidelijk sprake is van een aanpassingsstoornis en angst voor sociale contacten en intimiteit. Ik zeg: ‘stilte, rust en dicht bij huis is een gezonde manier van leven’.

Geld lenen was ooit de maatschappelijke norm. En mensen die dat weigerden werden getypeerd als dief van hun eigen portemonnee. Nu blijkt dat eigenzinnige spaarzaamheid echt wel loont.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • @Linda,..wat zul jij dan zelfstandig zijn !
  wees niet jaloers nergens voor nodig hoor ?
  Ik begrijp het wel,ik was jaloers waar mensen zoveel liefde kregen.........Wat erg voor je om ouders te moeten missen op zo en jonge leeftijd.Heb jij broers en zusters.?
  En heb jij een nestje waar jij je thuis kan voelen ?

  .Ik kan niet zo bezitterig zijn.....mens is geen bezit en dit maak ik mee.Daarom geef ik onze kinderen ,man de ruimte...hoe belangrijk is dit wel niet.Als men problemen hebben kloppen zij wel aan,..gelukkig maar :)

  Linda ik wens jou veel geluk en liefde op jouw weg
  een gezegende toekomst .

  Mia
  17/03/2012 22:41
  (10 jaren geleden)

 • Vrijheid blijheid,..ken ik niet .
  En aan mij wordt geen aandacht gegeven
  wel aan incest slachtoffers ,, en andere schandalen van de rkk .
  Hoe kan je vergeten dat zij met je leven hebben gespeeld ? Een spee;bal van je hebben gemaakt !?
  Met je gedachten spelen !? Je lijf besturen ? Dan leef je toch niet meer !!! En maar goed houden voor je kinderen en omgeving en man ! Ik stelde mij aan werd er gezegd,hier kunnen de pastores mooi onderuit komen,ik werd niet gelooft in wat er in mij speelde,Het was te veel op te noemen....Ik vindt dit zo gemeen !!! En nu dit krijgt weer de aandacht en dan schreeuwt er iemand "mensen doe iets "....dit schreeuw ik al jaren ! ....
  En nu dit : http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=22472# ...( als het waar is natuurlijk ) ..Zelf zijn ze oversext ...het bij kinderen doen,smeerlappen !

  Mia
  17/03/2012 19:51
  (10 jaren geleden)

 • Tis ook nooi goed wat je doet; damned if you do, damned if you dont. Nestblijvers komen op mij zo gezellig over. Ik ben van nature ook een nestblijver, maar ben op jeugdige leeftijd mn familie verloren. Ben altiijd jaloers op zoń familienest.

  linda van twist
  17/03/2012 14:11
  (10 jaren geleden)

 • Waarom kan mij geen psychiater helpen..
  moet ik donker en somber doen en doen alsof ik een depressie heb ?
  En als ik doe alsof ik depressief ben,dan pakt het ook verkeerd uit !

  Wie kan mij helpen mijn zeef te sluiten,.gedachte gevoelens .....ik voel mij machteloos..wie ben ik ..Wie ?

  Mia
  16/03/2012 22:15
  (10 jaren geleden)

 • En dan dit ,.wat zij met mij hebben gedaan.Gevangen genomen in hun spel,om te huilen.Het zijn moordenaars ,,idioten ..

  http://www.tctubantia.nl/regio/10647307/Breuk-dreigt-in-Twentse-katholieke-kerken.ece

  Dit heb ik al zien gebeuren...dit is hun vrucht !..
  Wat je zaait zal je oogsten...Het spel van de RKK is afgelopen.
  Zij denken God te zijn...wat voel ik mij bedrogen..ik wacht op schade vergoeding
  nee !..op smartegeld...Maar het is zo geschaad,dat het met geld niet te vergoeden is. Liefde is niet te koop ! God is niet te koop !..
  Zij durven alleen bij kleine kwetsbare mensen ,..satans zijn het .
  Ik ken hun kracht...het machtspel is voorbij.......de satan is bijna dood !...
  Demonen !..Buiten de Diaken s...die kan je beter vragen,zij zijn zuiver van hart,geloof mij....

  Mia
  12/03/2012 23:10
  (10 jaren geleden)

 • Dan ben ik de tweede die hier reageert
  Ik was erg blij het huis uit te zijn,
  ik kon niet sparen om ik mijn verdiensten moest afgeven .mijn vader werkte in de texiel en werkte in ploegen.Hij had een vrouw en 5 kinderen te onderhouden.

  mijn schoonfam. zijn aardig ,lieve mensen ,eindelijk dacht ik,wat een warm gezin !
  Maar heb mij vergist,ik kreeg geen ruimte ,als je spreekt over kleven...alleen het gezin en ik ,ik kreeg het gevoel er niet echt bij te horen...
  Eenzaam stond ik tussen beide gezinnen in...

  zo laat ik het vandaag..

  Mia
  12/03/2012 22:26
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie