Columns en Archief

Onzichtbaar sturen

30 maart 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Man en vrouw sturen elkaar zonder een woord te zeggen. Aan het geluid van de borden die tegen elkaar kletteren bij het inruimen van de afwasmachine, kan de man horen dat zij boos is. En door een welhaast onzichtbare beweging van de ogen weet de vrouw dat hij niet van plan is om de boterhammen van de kinderen te smeren.

Aan de relationele touwtjes wordt altijd getrokken, zelfs zonder vooropgezet plan. Dit fenomeen heet in het vakjargon: de psychodynamiek in de relatie. Hij leurt om aandacht waardoor zij zich juist van hem afwendt; en zij wordt steeds kritischer naar mate hij er met de pet naar gooit. Het gemakkelijkste voorbeeld van onbewuste sturing in de relatie is de wisselwerking tussen hem en haar als ouderpaar: ziet hij het gekibbel van de kinderen door de vingers dan zit zij er juist bovenop; en wil zij de kinderen wat meer zakgeld geven dan vindt hij dat natuurlijk overdreven. Interessant aan dit fenomeen is dat man en vrouw overtuigd zullen zijn van hun mening of handelswijze. Beiden ervaren hun gedrag als gemotiveerd van binnenuit. Maar de werkelijkheid is anders. Het gedrag van man en vrouw is altijd het resultaat van wederzijdse beinvloeding: zij is tegemoetkomender als hij het niet afdwingt; en hij is een betere luisteraar als zij hem niet de les leest. Aangezien de psychodynamiek in de relatie een proces is dat zich doorgaans onbewust voltrekt, kan het de moeite waard zijn om deze wisselwerking bewust te maken; vooral wanneer man en vrouw in toenemende mate elkaar lijken tegen te werken. Het idee is eigenlijk heel simpel: wie zijn partner stelselmatig tegen zich in het harnas jaagt, kan door omgekeerd gedrag ook meer medewerking afdwingen. Zo zal de man die zijn vrouw gelijk geeft in haar onvrede (‘je hebt wel een punt dat ik slordig ben’) meer begrip ontvangen (‘ben allang blij dat je het zelf ook ziet’). En de vrouw die haar man complimenteert (‘wat geweldig dat je alvast de tafel hebt gedekt’), zal nog meer gedaan krijgen (‘fijn, dan ruim ik straks de keuken ook wel even op’). En wie wil niet het beste in elkaar naar boven brengen!

Man en vrouw staan niet als twee onafhankelijk opererende individuen in de relatie. Hij is het resultaat van haar en omgekeerd. En wie dat eens goed op zich laat inwerken, kan zijn macht aanwenden om het relationele geluk af te dwingen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This is very nice post.Awesome keep sharing.

  123movies free
  30/01/2018 10:14
  (5 maanden geleden)

 • <a href="https://getgmailaccount.com/hotmail-sign-up-sign-in/">hotmail.com login</a>

  hotmail.com login
  05/01/2018 13:38
  (6 maanden geleden)

 • Before dropping any new things for your device, you may raise a question “Can I Run It?”

  can i run it
  05/01/2018 06:36
  (6 maanden geleden)

 • Before dropping any new things for your device, you may raise a question “Can I Run It?”

  can i run it
  05/01/2018 06:34
  (6 maanden geleden)

 • Cartoon HD app lets its users watch and enjoy their favourite movies on a number of different mobile platforms such as Android, iOS and

  Cartoon HD
  10/10/2017 19:58
  (9 maanden geleden)

 • I love to read a good blog, what a good blog, thank you guys for the info!

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:25
  (2 jaren geleden)

 • This is surely a very good blog, thanks a lot for sharing such nice information here.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:23
  (2 jaren geleden)

 • Thanks a lot for the lovely article. I really appreciate it.

  Vidmate
  25/08/2016 14:18
  (2 jaren geleden)

 • Showbox is one of the best app for movie downloading.

  Tutorial How to Install Showbox on chrome cast
  23/08/2016 14:21
  (2 jaren geleden)

 • Get free movies online with showbox and make your day fantastic.

  show box movies free
  23/08/2016 14:19
  (2 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie