Columns en Archief

Thuisblijven

19 July 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Je mag dan wel vakantie hèbben, dat wil nog niet zeggen dat je deze zomer op vakantie gáát. En voor veel meer mensen dat je zou denken, is dat een hele grote opluchting. Mooi is ook dat het vrij-van-het-werk-thuisblijven niet omstandig uitgelegd hoeft te worden. Zonder officiele lockdown, heeft menigeen gewoon zijn eigen lockdown.

Zo zijn er veel mensen die in de pre-corona-tijdperk wel op vakantie gingen, maar dat alleen maar deden omdat partner plus bijbehorende kinderen daar om zeurden. Nu het op-vakantie-moeten-gaan er helemaal vanaf is, kan worden volstaan met wat kleine uitstapjes; en ervaart menigeen nog meer genot in de vertrouwde omgeving en het kunnen slapen in eigen bed. Dan is een grote groep die misschien wel uitkijkt naar het op-vakantie-gaan, maar toch veel last heeft van nervositeit: loopt alles wel zoals gepland, is alles wel mee wat mee moet, zit het niet tegen onderweg, heeft iedereen het wel naar zijn zin en voor nu natuurlijk: is het allemaal wel veilig te doen. Die nervositeit is, met het thuisblijven, in één keer opgelost; en is daarmee ook, zonder poespas, een lekker vakantiegevoel omdat nergens tegenop gezien hoeft te worden. Ook is er een aanzienlijke groep mensen die het werk ziet als vakantie en een vakantie ziet als werk. Welnu, zij kunnen gewoon aan het werk blijven; en zijn daarmee automatisch op vakantie. Voor hen is rust, reinheid en regelmaat de ideale manier om te ontspannen; en kunnen vaak niet wachten tot de rest van de meute erop uittrekt, zodat zij in vertrouwde omgeving nog meer ruimte en stilte kunnen ervaren dan er normaliter is. Voor hen is werkend thuisblijven de ideale vakantie omdat zij door niemand worden lastiggevallen. Extra genoegen is er omdat zij ook nog geld opzij kunnen leggen: het vakantiegeld plus alles wat zij niet hoeven uit te geven aan een vakantie. Natuurlijk is er altijd wel een groep die graag erop uittrekt voor een vakantie, maar die een partner hebben die alleen maar meegaat omdat er zo om gezeurd wordt. Deze vakantie is er om nu eens, bij wijze van uitzondering, solidair te blijven met de thuisblijver; en kunnen de (eventuele) kinderen worden uitbesteed aan een gezin die wel op vakantie gaat. Zo kunnen zij, als stel, lekker thuisblijven; en kijken of er, op die manier, ook nog iets overblijft van hun relatie. Ik bedoel, vaak gaat relaties stuk op vakantie door de onderlinge onvrede als ook dat relaties stuk kunnen gaan door onvrede vanwege het thuisblijven. Weg of niet, voor menig stel is dat de ultieme relatietest.

Misschien dat we deze zomer alweer tussen twee lockdowns inzitten. Maar wat maakt het uit als je een eigen lockdown uitroept: geen noodzakelijke sociale contacten, niet in den vreemde, alleen maar een uitje naar de plaatselijke supermarkt en met een beetje mooi weer ontspannen genieten van een boek en barbecue.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie