Columns en Archief

Veilig als eigenschap

22 August 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Veiligheid zoekt de mens vooral buiten zichzelf, in omstandigheden, in zaken die anderen voor hem moeten regelen. Zo moet een treinmachinist zorgen dat zijn passagiers veilig van A naar B reizen. Op zijn beurt zal de treinmachinist er op rekenen dat anderen de seinen zo bedienen dat hij weet wanneer het veilig is om door te rijden.

Zo bekeken leunt veiligheid sterk op het vertrouwen dat wij in anderen stellen. Maar psychologisch gezien is het misschien wel interessanter om de vraag te stellen: hoeveel veiligheid heeft u te bieden? Nog anders gesteld: hoezeer kunnen anderen er op vertrouwen dat ze bij u in veilige handen zijn? Nu begrijp ik heel goed dat u er geen dagelijkse gewoonte van maakt om uw veiligheidsvermogen aan een nadere inspectie te onderwerpen. Maar dat wil niet zeggen dat het een overbodige gewoonte zou zijn. Sterker nog, hoe meer u uw eigen veiligheidsvaardigheden kunt aanscherpen, des te meer succes u zult oogsten in het sociale verkeer. Want om iets (de heggenschaar lenen) van iemand (de buurman) gedaan te krijgen, zult u vertrouwenwekkend (= veilig) moeten overkomen. De volgende vraag die daarom beantwoord moet worden is deze: wat zijn de eigenschappen, of vaardigheden zoals u wilt, die een ‘veilig persoon’ moet hebben? Om die vraag te beantwoorden kan gemakshalve gekeken worden naar een deugdelijke ouder, een vader of moeder die zijn kinderen in veiligheid (= geborgenheid) groot weet te brengen. Welnu een deugdelijke ouder is bovenal liefdevol, maar tegelijkertijd ook streng, consequent en rechtvaardig. Een kind kan zich alleen veilig wanen wanneer hij weet waar hij aan toe is; en terecht gewezen wordt wanneer hij de grenzen van fatsoen overtreedt. Tegelijkertijd moet het kind met alles wat hij denkt en voelt ook terecht kunnen bij zijn ouders, zonder dat hij op voorhand wordt bekritiseerd. Veilig is ook een ouder die zijn eigen fouten weet toe te geven; en na een ruzie in staat is om het contact (= vertrouwen) weer te herstellen. Een veilige ouder is ook iemand die zijn kinderen aanmoedigt om zelfredzaam te zijn, maar de deur altijd openhoudt wanneer hulp geboden is. Hoe veilig u bent, is ook te peilen in uw liefdesleven. Hoezeer neemt uw levenspartner u in vertrouwen als het gaat om een nijpend probleem? Hoe enthousiast is uw levenspartner om naar huis te komen omdat hij of zij uw gezelschap mist? Nog belangrijker: hoe ontvankelijk bent u, hoe geduldig en waardevrij bent u als u luistert naar de verhalen die uw levenspartner te vertellen heeft? Er kan namelijk alleen maar iets van intimiteit ervaren worden in een relatie wanneer uw levenspartner zich echt welkom (= veilig) voelt.

Alleen maar de verwachting hebben dat anderen de veiligheid moeten garanderen, is gemakzuchtig en riskant. Zelf een bijdrage leveren aan een veilige wereld geeft veel meer voldoening.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Get pokemesh it‘s completely exiting and new download pokemesh new version from its official sites.

  Pokemesh App
  10/10/2016 14:15
  (4 jaren geleden)

 • Nice Article
  Regards
  Geek Peak Software

  Geek Peak Software
  09/10/2016 19:54
  (4 jaren geleden)

 • I really like the dear information you offer in your articles. I’m able to bookmark your site and show the others peaple check out up here generally.

  Scalp psoriasis
  28/08/2016 14:50
  (5 jaren geleden)

 • Very fond of, I have been looking for

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:35
  (5 jaren geleden)

 • Veilig is ook een ouder die zijn eigen fouten weet toe te geven; en na een ruzie in staat is om het contact weer te herstellen.

  fake prada handbags
  26/08/2016 06:03
  (5 jaren geleden)

 • Download Showbox if your are movie freak. With showbox app you can download HD movies at just one click.

  show box movies free
  25/08/2016 11:16
  (5 jaren geleden)

 • nog nooit eerder iets hierover gelezen dus 👍👍

  Marlies
  22/08/2016 15:32
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie