Columns en Archief

Vriendschap

22 October 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Vriendschap is mooi. Tenminste, het woord alleen al klinkt veelbelovend. Maar de praktijk maakt de belofte, dat vriendschap heet, zelden waar. Want op termijn is er altijd wel één van de twee die zich tekort gedaan voelt.

En dan kan zelfs de hechtste band door één enkel incident als een kaartenhuis in elkaar storten. Wat vooral een bedreiging vormt voor langdurige vriendschap, is de natuurlijke neiging van mensen om te wedijveren. Niet dat iemand dat ooit over zichzelf zal toegeven, maar feit is gewoon dat wat de één doet of laat meteen voor de ander reden is om er een schepje bovenop te doen. Zo is het bijna onmogelijk om over de prestaties van de kinderen te praten zonder dat vrienden daar de prestaties van hun eigen kroost tegenover zetten. Hetzelfde geldt voor uiteenlopende onderwerpen als carrière, vakanties, woninginrichting, meevallertjes en nieuwe aankopen. Zegt de één dat hij blij is om eindelijk genoeg gespaard te hebben om de keuken te renoveren, dan zal de ander zich afvragen of dat eigenlijk wel nodig is of luchtigjes opmerken dat hij voor dergelijke uitgaven gelukkig niet hoeft te sparen. En omdat het vriendschap heet, zal met alle mogelijke moeite geprobeerd worden om de steken onder water te vergoelijken met de overtuiging er geen sprake kan zijn van kwaad opzet. Wie toch besluit om te zeggen wat hem dwarszit – en dat zou toch moeten kunnen als het vriendschap heet- komt meestal van een koude kermis thuis. Want wie commentaar heeft, laat toch blijken dat hij de ander wantrouwt; en dat is dan ook meteen het argument om de ander in wat hem dwarszit niet meer serieus te nemen. Zo blijkt in de praktijk dat zelfs de beste vrienden elkaar niet echt de waarheid kunnen zeggen. En dit gegeven maakt dat wat vriendschap heet nogal oppervlakkig van karakter is. Samen een keertje eten of naar de film is dan nog aardig gezellig, als tenminste geen gevoelige onderwerpen worden aangesneden.

Nee, de enige vriendschap die door de jaren stand houdt, is de vriendschap met uzelf. En dat is maar goed ook. Want als u weer eens een steekje laat vallen, dan heeft u het in eigen hand om het u zelf te vergeven.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • They are artificial of dark, cogitating lenses accepting two or three times the areas of the eye atrium and metal frames with wire temples which bend abaft the ears.

  Cheap oakleys
  11/10/2016 09:23
  (6 jaren geleden)

 • The tragedy in Pakistan continues to worsen as relief supplies and aid fall far short of what is required. More aid is anxiously needed as the potential for millions of fatalities begins to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:05
  (6 jaren geleden)

 • I must say you have put up a great effort in making this article. Keep sharing such posts

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:05
  (6 jaren geleden)

 • Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:05
  (6 jaren geleden)

 • Exquisitely professional thoughts. I merely hit upon this web site and desired to enunciate that I've definitely delighted in reckoning your blog articles or blog posts. Rest assured I'll subsist pledging to your RSS and I wish you write-up after much more shortly

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:04
  (6 jaren geleden)

 • good, the content is simple, easy to understand

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:02
  (6 jaren geleden)

 • Zo is het bijna onmogelijk om over de prestaties van de kinderen te praten zonder dat vrienden daar de prestaties van hun eigen kroost tegenover zetten.

  www.pradabagsinuk.co.uk
  24/07/2016 03:51
  (6 jaren geleden)

 • erjaardagsfeest van mijn 'beste' vriend want als alleenstaande was ik niet welkom!
  het feest was er alleen voor stelletjes!
  einde 'vriendschap!'

  joeychen
  26/12/2015 09:14
  (7 jaren geleden)

 • Is mijn ervaring ook met het ouder worden. Vrienden zijn leuk om mee op te leven maar je moet er niet teveel van verwachten of op vertrouwen.

  HZ
  12/11/2015 22:24
  (7 jaren geleden)

 • de wondere wereld van vriendschappen:
  moet denken aan vele, vele jaren geleden dat ik niet welkom was op het verjaardagsfeest van mijn 'beste' vriend want als alleenstaande was ik niet welkom!
  het feest was er alleen voor stelletjes!
  einde 'vriendschap!'

  K. Ameraad
  03/11/2015 16:19
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie